Ponitaiturit

 PONITAITURIT 2023

Ponitaiturit -kilpailun idea on oppia hevosista ja luoda yhteisöllisyyttä. Vuonna 2023 konsepti uudistuu hieman, kun karsintojen toteutus muuttuu.

Karsinnat kilpaillaan kunkin joukkueen kotiradalla radan nuorisovastaavan johdolla. Radalta voi olla mukana kilpailemassa useampi joukkue. Karsintojen osa-alueina ovat tietovisa, valjastuksen nopeuskilpailu, poniviesti sekä kuva-arvoitus.

Kukin rata järjestää oman karsintansa ohjeiden mukaan touko-heinäkuussa. Finalistit selviävät elokuun ensimmäisellä viikolla.

Finaaliin pääsee viisi parasta joukkuetta karsintojen perusteella. Finaali kilpaillaan elo-syyskuun aikana keskeisellä paikkakunnalla. Finaalissa on tuttuun tapaan tietovisa, Ponitaiturit-lähtö sekä kannustuskilpailu.

Finaalin voittajajoukkue palkitaan Nuorisogaalassa helmi-maaliskuussa 2024.

Kilpailu toteutetaan yhteistyössä Hippoksen raviurheilun nuorisotoiminnan kanssa.

Kilpailun suojelija on Suomen Hippoksen hallituksen jäsen Tiina Kuosmanen.

 

Lue tarkemmat ohjeet liitteestä ja ilmoita joukkueesi mukaan 16.4.2023 mennessä joko johanna,pokka@hippos.fi tai poniraviyhdistys@gmail.com tai annkristin.nyberg67@gmail.com

 

PONITAITURI – kilpailu, säännöt  2023

 

Kenelle?

Ponitaituri on kilpailu kaikille poneista ja poniraviurheilusta kiinnostuneille. Karsintoihin radat kokoavat joukkueen alle 15-vuotiaista nuorista, ja finaalin kannustuskisaan voi osallistua vaikka koko perhe.

 

Tavoite

Kilpailun tavoite on luoda yhteisöllisyyttä poniraviurheilijoiden, ravinuorten, ratojen ja vanhempien välillä sekä lisätä ravinuorten ja poniraviurheilijoiden vuorovaikutusta. Kilpailu tekee poniraviurheilua tutuksi ja luo matalan kynnyksen tutustua lajiin. Se kannustaa nuoria ponien pariin, olivat he kiinnostuneita kilpailemisesta tai vain harrastamisesta. Kilpailu auttaa nuoria löytämään sillan poniraviurheilun ja raviurheilun nuorisotoiminnan välillä. Samalla nuoret oppivat uusia asioita ja tapaavat uusia ihmisiä.

 

Kilpailun rakenne ja taustat

Pilottivuonna 2018 kilpailussa oli mukana neljä rataa: Jyväskylä, Kouvola, Lahti ja Mikkeli.

Vuonna 2019 järjestettiin osakilpailuja Loviisassa , Vermossa ja Kouvolassa. Vuonna 2020 kisa ei toteutunut Covid19-pandemian takia ja vuonna 2021 tehtävät tehtiin digitallisesti ja kannustuskisat paikan päällä ponitaiturilähtöjen yhteydessä Loviisassa, Vermossa ja Jokimaalla. Näiden joukkueiden lisäksi mukana oli vielä Kouvola. 2022 joukkueita oli mukana 11 kpl ja joukkueet jaettiin viiteen alueeseen. Jokaisen alueen voittajajoukkue pääsi finaaliin Seinäjoen Kavioliiga-raveihin.

 

Miten pääsen alkuun?

Kokoa joukkue kilpailua varten. Joukkue koostuu 3-5 alle 15-vuotiaasta nuoresta (eli voi osallistua vielä sinä vuonna, kun täyttä 14 vuotta). Ilmoita joukkueesi Ankille tai Johannalle 16.4.2023 mennessä.

 

Ilmoittautumisessa tulee mainita joukkueen rata (voi olla maakuntarata tai kesärata), yhteyshenkilö yhteystietoineen (sähköposti, osoitetiedot) sekä mielellään joukkueen jäsenten nimet.

 

Joukkueen johtaja lisätään Hipposakatemiaan Ponitaiturit 2023 -kurssille, jossa on lisätietoa käytännön järjestelyistä.

 

Karsinnat

 

Ponitaiturin karsinnan järjestää kullakin radalla radan nuorisovastaava. Karsinta koostuu tietovisasta, perinteisen valjastuksen nopeuskilpailusta, poniviestistä sekä kuva-arvoituksesta. Näiden perusteella finaaliin pääsee viisi parasta joukkuetta. Jokaiseen karsintaan lähetetään viisi kunniakirjaa ja viisi ruusuketta, jotka joukkue saa osallistumisestaan muistoksi (jos joukkueita on enemmän, voittajajoukkue saa kunniakirjat ja ruusukkeet). Nuorisovastaava valvoo karsinnan, huolehtii karsinnan dokumentoimisesta ja varmistaa, että kaikki kilpailevat ohjeiden mukaisesti.

 

Tietovisa:

Jokainen joukkue tekee tietovisan. Visassa on kysymyksiä esimerkiksi ponin hoidosta, valmennuksesta, kengityksestä, ruokinnasta, varusteista ja sairauksista. Teoria mukailee SRL:n Hevostaito-opasta. Kysymykset on pisteytetty ja jokaiselle joukkueelle on sama määrä pisteitä tarjolla. Tietovisan lisäksi karsintoihin kuuluu valjastuksen nopeuskisa ja poniviesti sekä kuva-arvoitus

 

Valjastuksen nopeuskisa:

Poni on valjaat päällä ja kärryjen aisat valmiina aisalenkeissä. Valjastukseen kuuluu ala- ja yläaisaremmi, lyhytliinaisen rintaremmin kiinnitys siten, että poni vetää kärryjä rintaremmillä, sekä potkuremmin kiinnitys (irrallinen potkuremmi, ei pikalukkokiinnityksiä). Yksi henkilö valjastaa ponin ja valjastus tulee olla oikein. Suoritus videoidaan siten, että se voidaan kellottaa videolta ja valjastuksen oikeellisuus näkyy myös videolla.

 

Videolla tulee kuulua selkeästi lähtömerkki, josta aika lähtee päälle, sekä valmis-huuto tai vastaava merkki, kun valjastus on valmis. Aika kellotetaan sekunnin tarkkuudella.

 

Poniviesti:

Poniviestiin osallistuu kolme henkilöä joukkueesta sekä yksi poni. Viestiä varten toimitetaan piirros radasta, jonka jokainen nuori kiertää ponin kanssa vuorotellen. Suoritus videoidaan siten, että se voidaan kellottaa videolta. Jokainen virhe radalla lisää aikaa kaksi sekuntia.

Videolta tulee kuulua selkeästi lähtömerkki, josta aika lähtee päälle, sekä valmis-huuto tai vastaava merkki, kun viimeinen osallistuja tulee maaliin. Aika kellotetaan sekunnin tarkkuudella.

Tehtävä lisätään tänne ladattavaksi.

 

Kuva-arvoitus:

Jokainen joukkue vastaa myös kuva-arvoitukseen joka on osa tietovisaa. Tämä tehtävä ratkaisee joukkueiden välisen paremmuuden, jos muista osa-alueista tulevat pisteet ja ajat ovat tasan. Kuva-arvoitus ei voi vähentää minkään joukkueen pisteitä, eli sillä ei ole merkitystä, jos muissa osa-alueissa on muodostunut selkeä järjestys joukkueiden kesken.

 

Valjastuksen ja poniviestin videot sekä tietovisa -lomake palautetaan Johannalle tai Ankille:lle mahdollisimman nopeasti karsinnan jälkeen. SPRY ja Hippos postaavat kaikista karsinnoista someen, joten nuorisovastaava lähettää kuvia (muista kuvausluvat!) karsinnoista joko Ankille tai Johannalle.

 

Finaali

 

Finaaliin kutsutaan viisi parasta joukkuetta karsintojen perusteella. Karsintojen paremmuusjärjestys saadaan tietovisan pisteiden sekä valjastuksen ja viestin yhteisajan perusteella. Jos tämän jälkeen pisteet ja aika on sama, paremmuuden ratkaisee kuva-arvoituksen vastaukset.

 

Finaali kilpaillaan myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana mahdollisimman keskeisellä paikkakunnalla. Finaalissa on tietovisa, Ponitaituri -lähtö sekä kannustuskilpailu.

 

Tietovisa:

Tietovisassa on kysymyksiä esimerkiksi ponin hoidosta, valmennuksesta, kengityksestä, ruokinnasta, varusteista ja sairauksista. Teoria mukailee SRL:n Hevostaito-opasta. Kysymykset on pisteytetty ja joukkueet saavat tietämyksensä mukaisen määrän pisteitä.

 

Ponitaituri-lähtö:

Mahdollisuuksien mukaan lähdössä kilpailee 2 osallistujaa jokaisen joukkueen radalta.

Poneja voi lainaohjastaa. Pisteet lasketaan 2 parhaimman ohjastajan tulosten mukaan seuraavasti: 15-14-13-12-11-10-9-8-7-6- 5-4-3-2-1. Lähdön aikana tullut varoitus tai kilpailukielto pudottaa valjakon pisteet nollaan. Jos radalta ei ole ollenkaan tai on vain yksi osallistuja ponilähtöön, arvotaan ”ylimääräisistä” poneista joukkueelle ponit, joiden mukaan se saa pisteitä. Ponitaituri -lähdön voittajalle lahjoitetaan loimi ja kolmelle parhaalle ruusukkeet.

 

Kannustuskilpailu:

Kaikki saavat olla mukana kannustamassa oman radan (tai arvottuja) valjakoita! Maskotti, banderollit, laulut ja muut ovat erittäin suositeltuja. Mielikuvitusta peliin, saa olla ääntä ja väriä 😊

 

Pisteet:

Ääntä 10-9-8-7-6

Värikkyyttä 10-9-8-7-6

Maskotti 10-9-8-7-6

Yhteishenkeä 10-9-8-7-6

Paljous (montako osallistujaa kannustusjoukossa) 10-9-8-7-6

Oma laulu 10-9-8-7-6

 

Finaalin voittaja

 

Finaalin osa-alueiden pisteet lasketaan yhteen ja siten saadaan Ponitaituri -kilpailun lopullinen voittajajoukkue. Jokainen finaaliin osallistuva saa ruusukkeen muistoksi, ja voittajajoukkue saa lisäksi pokaalin.

 

Voittajajoukkue palkitaan Nuorisogaalassa, joka järjestetään helmi-maaliskuussa 2024. Joukkue saa kahden hengen kutsun gaalaan (lisälippuja ostettavissa muulle joukkueelle).Ponitaiturikilpailun voittaja joukke Team Lahti
Seinäjoen finaali joukkueet 2022 Tornion ravinuoret , Team Lahti ja Seinäjoen ravinuoret