8.5.2020 , 23 päivää elitloppettiin

8.5.2020

Toni Sarkama

Tarkastellaan poniravinäkökulmasta suomalaisia osallistujia. Ja siinä vaiheessa voivat poniravia harrastavat taputella rintaansa: Heitä löytyy nimittäin suomalaisten taustajoukoista ja he kertovat nyt, mitä poniraviurheilu on heille merkinnyt.

Elämme tänä keväänä erikoisia aikoja monella tavalla, koronatilanne on mutkistanut ns. normaalin elämän. Raviurheilun huipputapahtuma Elitloppet ajetaan, mutta tyhjälle katsomolle.

Toukokuun viimeinen viikonloppu on tänä keväänä Suomen raviurheilulle aivan ainutlaatuinen. Kahdeksan osallistujaa on tähän mennessä kilpailuun kutsuttu ja niistä peräti kaksi Suomesta: Chief Orlando ja Elian Web. Spekulointia on, tuleeko kolmas kutsu, mutta aika näyttää. Otetaan poniravisyyniin molemmat ehdokkaat. Ensin Chief Orlando.

Chief Orlando. Valmentaja Pia Huusarin tytär Pinja Iltanen on Miniatyr ponillaan voittanut kaiken mitä B-ponilla Suomessa voi voittaa. Miniatyrilla on osallistuttu Lilla Elitloppettiin jo monta kertaa, joten perheellä on kokemusta mitä tuleman pitää.

Sukelletaan vielä syvemmälle eli omistajiin.

Chief Orlandon omistajiin kuuluu Toni Sarkama, 20-vuotias vantaalainen. Hänellä on P-ajolupa, 17 starttia ja totosijoja ponilähdöistä - nyt herää poniraviurheilijan kiinnostus. Mikä mies tämä on, otetaan selvää!

Kerro itsestäsi? Miten päädyit aikoinaan poniraviurheiluun? Poniraviurheilusta parhaat muistot? Mitä olet oppinut poniraviurheilusta? Mitä arvostat poniraviurheilijoissa? Mitä voisi kehittää ponipuolella?

Olen 20-vuotta täyttänyt raviharrastaja Vantaalta. Ammatiltani olen hevosvedonlyöjä sekä toimin asiantuntijana ravien TV-lähetyksissä. Vanhemmillani on ravitaustaa, mikä oli myös aikanaan suurin syy minun päätymisessäni lajin pariin. Ensimmäisen kerran kävin raveissa jo kuukauden ikäisenä. Lopullisen liekin raviurheiluun sytytti Lappeenrannan Kuninkuusravit vuonna 2009. Se mahtava väenpaljous ja ihmisten riemu hevosia kohtaan oli todella lumoavaa. Koulussa olin lahjakas matematiikassa, mikä tietysti vaikutti osaltaan vedonlyöntialalle päätymisessä. Siinä yhdistyivät luontevasti sekä hevonen että numerot. Tällä hetkellä olen osakkaana seitsemässä ravihevosessa, tuoreimpana juuri hankittu Chief Orlando.

Poniraviurheilun pariin päädyin vuonna 2014. Suurimpana syynä siihenkin oli suuri kilpailuvietti, mikä motivoi tutustumaan lajiin tarkemmin. Toki itsessään myös eläin, tässä tapauksessa ponit kiinnostivat, sillä olen erityisen eläinrakas ihminen. Lisäksi halusin oppia lisää ponien ajatusmaailmasta. Parhaimpana muistona oli useat kilpailumatkat ympäri Suomea sekä lukuisa määrä uusia ystäviä. Poniraviurheilu opetti joka päivä jotakin uutta, monia erittäin hyödyllisiä asioita, mistä on ollut hyötyä peruselämän muillakin osa-aloilla. Poniraviurheilussa oli arvostettavaa yhteisöllisyys menitpä sitten ponin kanssa minne tahansa päin Suomea. 

Poniraviurheilu toimii ponnahduslautana monille nuorille harrastajille kohti työelämää hevosurheilun parissa, niin ohjastajana, valmentajana kuin hevosenhoitajanakin. Siksi on äärettömän tärkeää, että poniraviurheilusta on lyhyt siirtymämatka hevosurheilun pariin. Sen lisäksi hevosurheilua voi ja saa myös harrastaa, ja olisi hienoa, että entistä useampi poniharrastaja jatkaisi suurempien hevosten parissa. Minulla aktiivinen tallilla käynti loppui ponivuosiin, mutta koen, että olisin saattanut jatkaa harrastuksena hevosten parissa ajamalla esimerkiksi C-ajoluvan, mikäli sen hankkiminen kävisi jouhevasti poniajoluvan umpeuduttua.

-Toni

 

Elian Web, valmentaja Katja Melkko. Katja valmentaa Ruotsissa Julmyrassa ja menestystä ei voi kun ihailla sivusta. Hän on tänä vuonna Ruotsin menestynein naisravivalmentaja ja koko valmennustilastossa sijalla 10. Tallin lippulaiva Elian Web on tehnyt hienon come backin tänä vuonna ja Elitloppet -kutsun hevonen sai voitettuaan Åbyssä Olympiatravet -lähdön.

 

Katjan tyttärellä Melissa Melkolla on hienoja saavutuksia poniraviurheilun parissa. Hänet muistetaan Goldenwild’s Sammyn ohjastaja-valmentajana. Turun Kuninkuusraveissa 2016 valjakko voitti PM-mestaruuden ja samana vuonna Goldenwild’s Sammy kruunattiin Poniravikuninkaaksi ja valittiin myöhemmin vuoden ponivaljakoksi. Melissa ohjasti myös Ekslätts Sacrificea Mini Elitloppet-lähdössä 2017, joten perheellä on eletty Mini Elitloppet-lähdön huuma jokunen vuosi sitten.

 

Kerro itsestäsi? Miten päädyit aikoinaan poniraviurheiluun? Poniraviurheilusta parhaat muistot? Mitä olet oppinut poniraviurheilusta? Mitä arvostat poniraviurheilijoissa? Mitä voisi kehittää ponipuolella?

 

Näin kertoo Melissa: Olen 17-vuotias, ja tällä hetkellä koulujen ollessa kiinni työskentelen äitini tallilla Julmyrassa. Hevosiahan meillä on aina ollut, ja raveissa oon pienestä pitäen käynyt, joten jossain vaiheessa alkoi poniraviurheilu kiinnostamaan. Kavereiden kanssa yhteisiä oli ensimmäiset ponit, joilla ajettiin vuorotellen kilpaa. Tykkäsin kovasti ajaa kilpaa, joten monia hyviä muistoja on toki tullut. Mutta jos voittoja miettii, niin kyllähän se PM-voitto ja ponikuninkuus on jäänyt päällimmäisimpinä mieleen.

Opin ainakin paljon asioita raviurheilusta ponien kautta, sekä myös ottamaan vastuuta omien ponien hoidosta. Poniraviurheilijoissa arvostan sitä, kuinka he tekevät ahkerasti töitä poniensa eteen, ja on kiva nähdä heidän menestyvän

Totta kai poniraviurheilun näkyvyyttä voi aina kehittää, onhan se tärkeä osa raviurheilun nuorisotoimintaa ja sen kautta voi myös moni jäädä lajin pariin.

 

Toivotamme terveyttä,onnea ja menestysta molemmille valjakoille vaalenapunaiselle viikonlopulle  !

Toni Sarkama & Kaunisrannan Iines
Miniatyr ja Pnja Iltanen , Lillaelitloppet 2017 ,Hippoksen kuvapankki
Melissa Melkko on töissä hevosenhoitajaan Katja Melkon valmennustallissa.
Goldenwild´s Sammy ja Melissa Melkko voittaa Pohjoismaiset mestaruudet 2016 Turussa kuva Hippoksen kuvapankki Sini Tuhkunen
Goldewild´s Sammy & Melissa Melkko , ponikuninkuudet Virpineimi 2016 , kuva Hippoksen kuvapankki